Spotřební úvěr

Možná se už i Vám stalo, že jste si chtěli koupit televizor, počítač nebo i auto, ale neměli jste dostatek financí a abyste na koupi našetřili sami, trvalo by to příliš dlouho. Aby jste tomu předešli, můžete využít spotřební úvěr, pomocí kterého můžete nakupovat veškeré spotřební zboží (elektronika, auto, nemovitost…).

Získat takovou půjčku můžete v bance, ale i nebankovní společnosti, kde však musíte počítat s vyššími úroky. Rovněž Vám může být poskytnut úvěr účelově (na určitý druh zboží, kde musíte dokladovat, na co jste půjčené peníze použili) nebo bezúčelově (na jakékoliv spotřební zboží a to bez dokládání použití). Pokud víte, na co přesně chcete úvěr použít, požádejte o účelový úvěr, protože získáte nižší úrokovou sazbu.

Nákup na splátky nebo spotřební úvěr?
Pokud si chcete koupit spotřební zboží, přímo v obchodě Vám nabízejí nákup na splátky. Je pravda, že na rozdíl od spotřebního úvěru ho vyřídíte poměrně rychle, ale kdo myslí ekonomicky, vybere si spotřební úvěr, při kterém je úroková sazba několikrát nižší. Spotřební úvěr můžete získat s úrokem v průměru od 12 procent, přičemž nákup na splátky se většinou pohybuje s úrokem nad 30 procent.

Co je potřeba na poskytnutí úvěru?
Aby Vám byl úvěr poskytnut, musíte prokázat schopnost takový spotřební úvěr splácet. Dle Vašich příjmů Vám bude stanovena maximální výše úvěru. Může být od Vás vyžadována i jiná forma jistiny než doklad o příjmu. Může se jednat o zastavení nemovitosti nebo ručení fyzickou osobou, čili ručitelem, vinkulaci vkladů, životního pojištění, případně zastavení cenných papírů.