Hypoteční úvěr

Hypoteční úvěr můžete nazývat i úvěr na bydlení, protože pomocí tohoto úvěru si můžete zřídit nebo provést rekonstrukci domácnosti. Jedná se tedy o účelový úvěr, při kterém musíte dokladovat, na co jste půjčené peníze použili a ručíte nemovitostí.

Na co se dá hypoteční úvěr použít?
- Koupě nemovitosti do osobního vlastnictví (byt, rodinný dům)
- Výstavba nebo přeměna nemovitosti (přístavby, nástavby, změny bytových jader …)
- Rekonstrukce a údržba nemovitosti
- Koupě stavebního pozemku (pouze tuzemské nemovitosti, ve kterých je více než polovina plochy určena k bydlení)
- Splacení dříve poskytnutých úvěrů použitých na investici do nemovitosti.

Výše úvěru
Výše úvěru je ovlivněna cenou Vaší zakládané nemovitosti. Banky nabízejí úvěr až do výše 100 procent zakládané nemovitosti. Od výšky úvěru je odvozena i maximální doba splatnosti úvěru, který se pohybuje u většiny bank v rozmezí od 1 roku až po 20/30 let. Podle toho, jak vysoký máte úvěr a s jakou dobou splatnosti, bude určena také výše měsíční splátky.

Podmínky na poskytnutí úvěru
U většiny bank nemusíte ani dokladovat Váš příjem, pokud žádáte o úvěr v bance, ve které vedete bankovní účet, kde Vám zaměstnavatel posílá výplatu. Podle výše příjmu se banky také rozhodují, zda Vám schválí hypoteční úvěr. Hlavní podmínkou poskytnutí hypotéky je čistý bankovní registr (záporné záznamy, co se týče bývalého financovaného úvěru) a čistý trestní rejstřík. Osoba musí být starší 18 let a ne starší než 65 let.