Obecně o úvěrech

Poskytnutí úvěru je v dnešní době běžnou záležitostí a je naší každodenní součástí. Jde o poskytnutí peněžních prostředků ze strany věřitele, jiné osobě, čili dlužníkovi. Dlužník musí být schopen úvěr splácet a aby věřitel získal důvěru, dlužník se může zaručit nemovitostí, dokladem o příjmu nebo pomocí ručitele (jiná osoba, která bude splácet Váš úvěr v případě kdy vy nebudete schopen). Pomocí úvěrů si můžete zlepšit Váš životní standard a koupit si věci, které byste bez půjčky nemohli nebo se můžete dostat z finančních problémů, které mohou dolehnout na kohokoliv.

Už jen málokdo si půjde koupit auto nebo byt, aniž by si něj půjčil. Úvěry využívají běžní lidé, ale i podnikatelé, kteří chtějí, aby bylo jejich podnikání efektivnější. Existuje mnoho druhů úvěrů, z nichž si můžete vybrat takový, který vám nejvíce vyhovuje. Podnikatelé mohou získat speciální úvěry pro podnikatele. Studenti, podnikatelé nebo novomanželé mohou získat podporu od státu a tak jim bude snížená úroková sazba o několik procent. Možná ani netušíte v jakých formách se úvěr vyskytuje, ale i přečerpání Vašeho limitu na debetní kartě nebo koupě zboží na splátky je forma úvěru.

Podle toho, kdo úvěr poskytuje, můžeme rozlišit bankovní a nebankovní úvěry. Bankovní úvěry jsou poskytovány v bankovních institucích, na které dohlíží stát. Nebankovními institucemi mohou být různé firmy nebo soukromníci. Nevýhodou nebankovních úvěrů je vyšší úrok, ale na rozdíl od bank, můžete žádat o úvěr i v případě, když máte záznam v bankovním registru. Záznam v bankovním registru znamená negativní záznam, čili pokud jste někdy v minulosti nebyl schopen splácet úvěr, v bankovním registru tento záznam zůstane navždy a vy budete mít problém při vyřizování úvěru v budoucnu. Proto je potřeba pořádně zvážit, zda budete schopni daný úvěr splácet.